Miten laaditaan lääkehoitosuunnitelma? Osa 3/7: Organisaation eri tasoiset lääkehoitosuunnitelmat

Miten laaditaan lääkehoitosuunnitelma? Osa 3/7: Organisaation eri tasoiset lääkehoitosuunnitelmat

Jos organisaatiossanne on useampia työyksiköitä, kuten osastoja tai ryhmäkoteja, lääkehoitosuunnitelma laaditaan kahdella tasolla:               Toimintayksikkötasolla ja työyksikkötasolla

Yleisestä tasosta kohti käytäntöjä

Aloittakaa toimintayksikön lääkehoitosuunnitelmasta, koska se toimii pohjana työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmille.

Lääkehoitosuunnitelma osiot käytiin läpi jo viime osassa tätä blogisarjaa. Nehän ovat:

Riskien hallinta:
-Lääkehoitoon liittyvien riskien tunnistaminen ja niihin varautuminen
-Seuranta- ja palautejärjestelmät
-Lääkehoidon vaaratapahtumissa toimiminen

Henkilöstö:
-Henkilöstön vastuut, velvollisuudet ja työnjako
-Opiskelija lääkehoidon toteuttajana
-Lääkehoidon osaamisvaatimukset, osaamisen varmistaminen ja ylläpito
-Turvalliseen lääkehoitoon perehdyttäminen

Lääkehoidon käytännöt:
-Lääkehuollon järjestäminen
-Lääkehoidon toteuttaminen
-Lääkehoidon vaikuttavuuden arviointi
-Potilaan ja omaisten ohjaus ja neuvonta
-Dokumentointi ja tiedonkulku

Miettikää jokaisen osion kohdalla, mitkä ovat yleisiä, kaikkien työyksiköiden toimintaa koskevia ohjeitanne ja missä kohtaa käytännöt eri työyksiköissä eroavat niin paljon, ettei niistä voida antaa yleistä ohjetta.

Esimerkiksi lääkehoidon osaamisvaatimukset, lupakäytännöt ja perehdyttämisohjelma ovat usein toimintayksikkötasoisesti määriteltyjä. Samoin täydennyskoulutuksen periaatteet laaditaan toimintayksikkötasolla.

Työyksiköiden välillä voi sen sijaan olla eroja asiakasprofiilissa, riskilääkkeissä, lääkehoidon toteuttamisen vaativuustasossa ja  lääkehuollossa, esimerkiksi jos vain osassa työyksiköitä käytetään annosjakelua.

Mikä olikaan lääkehoitosuunnitelman tarkoitus?

Pitäkää koko ajan mielessänne, että laaditte lääkehoitosuunnitelmaa ensisijaisesti henkilöstöänne varten. Sen ei ole tarkoitus esitellä aiheesta julkaistuja tutkimustuloksia tai hienoja periaatteellisia ajatuksia, vaan antaa ohjeet lääkehoitoprosessin johtamiseen ja lääkehoidon toteuttamiseen.

Työntekijöiden tulee tuntea sekä toimintayksikön että työyksikön lääkehoitosuunnitelman sisältö niin, että he ymmärtävät sen antamat ohjeet ja osaavat noudattaa niitä. Viimeistään työyksikkökohtaisessa lääkehoitosuunnitelmassa tulisi antaa siis selkeitä käytännön ohjeita erilaisista lääkehoitoprosessin tehtävistä ja tilanteista.

Miettikää siis, mitkä toimintayksikkökohtaiset asiat on tarkoituksenmukaista  toistaa työyksikkökohtaisessa lääkehoitosuunnitelmassa. Mitä enemmän toistoa on, sitä enemmän työntekijöillä on luettavaa.

Jos pidätte lääkehoitosuunnitelman kokonaisuuden napakkana, lukija jaksaa lukea sen keskittyneesti läpi. Työyksikkökohtaiset erot voivat olla pieniä, jolloin erityiset työyksikkökohtaiset erityispiirteet, ohjeet ja riskilääkelista voidaan kerätä yksinkertaisimmillaan esimerkiksi lääkehoitosuunnitelman liitteeksi.

Sitten vain lajittelemaan; yleiseltä tasolta kohti käytäntöä!

Ensi osassa keskitymme toiminnan riskeihin ja riskinhallinnan keinoihin!

 

 

Follow us on