LÄÄKEMUODON MERKITYS LÄÄKKEEN ANNOSTELUSSA
Enterotabletti, depottabletti, kalvopäällysteinen tabletti, kapseli, depotkapseli, enterokapseli… ja niin edelleen.
Rakkaalla lapsella monta nimeä, mutta osaatko äkkiseltään sanoa, mitä merkityksiä nimien takana piilee?
Tablettimuodosta voi helposti päätellä esimerkiksi sen, voiko tablettia puolittaa, murskata tai pureskella. Tieto on tärkeää esimerkiksi silloin, jos potilaalla on nielemisvaikeuksia
Pääasiassa voidaan sanoa, että tavalliset ja kalvopäällysteiset tabletit voidaan aina puolittaa ja murskata ilman, että lääkkeen ominaisuudet kärsivät. Kalvopäällyste voi olla tabletissa suojaamassa limakalvoja ärsyttävän lääkeaineen haittavaikutuksilta tai nielemisen helpottamiseksi, mutta päällyste ei varsinaisesti aina estä lääkkeen murskaamista tai puolittamista.
Enterotablettia ei koskaan saa murskata
Enterotabletti ohittaa enteropäällysteensä ansiosta vatsan happaman ympäristön ja liukenee vasta ohutsuolessa.
Enterorakenteen ansiosta esimerkiksi hyvin voimakkaasti vatsaa ärsyttävät tai limakalvoa syövyttävät lääkeaineet saadaan kulkeutumaan liukenemattomana vatsasta ohutsuoleen, jolloin vältytään ikäviltä vatsahaitoilta. Tabletti hajoaa ja imeytyy vasta ohutsuolessa.
Muun muassa tästä syystä enterotablettien murskaaminen ja puolittaminen on kiellettyä. Päällyste ei saa vaurioitua.
Jos lääkeaine on enterorakeina tablettimassan seassa, voidaan tabletti usein liuottaa pieneen määrään nestettä ilman, että haittavaikutusten riski kasvaa tai lääkkeen vaikutus huononee. Vesiliuoksessa itse lääkeaine säilyy enterorakeen sisällä liukenemattomana aina ohutsuoleen asti. Enterorakeet eivät kuitenkaan saa mennä rikki, ja siksi näitäkään tabletteja ei tule murskata.
Liuotusohjeet tulee aina tarkistaa lääkkeen pakkaussetelistä tai esimerkiksi apteekista.
Enterokapselin toimintaperiaate on sama kuin enterotabletilla. Joskus enterokapselin voi avata ja sekoittaa nesteeseen, mutta tämäkin tulee aina tarkistaa jokaisen lääkevalmisteen kohdalla erikseen.
Pitkävaikutteinen depottabletti ja -kapseli
Depot tarkoittaa pitkävaikutteista valmistetta, josta lääkeaine vapautuu hitaasti tabletista tai kapselista elimistöön. Näin saadaan aikaan tasainen ja pitkä lääkeaineen vaikutus.
Depot-ominaisuudella voidaan myös säännöstellä sitä, ettei lääkeaine vapaudu liian nopeasti elimistöön, ja tässä onkin yksi tärkeä syy sille, miksei depottabletteja saa puolittaa tai murskata ilman lääkärin lupaa. Esimerkiksi voimakkaissa opiaateissa on erityisen tärkeää noudattaa ottamiseen liittyviä ohjeistuksia: depot-päällysteen rikkoutuessa lääkeaine voi vapautua elimistöön jopa vaarallisen nopeasti.
Kovat depotkapselit voidaan joskus avata ja sekoittaa nesteeseen, mutta ohjeet tulee tarkistaa aina jokaisen lääkevalmisteen kohdalla erikseen.
Aino-lääkelupakoulutuksessa pääset oppimaan lisää lääkemuotojen merkityksestä. Aino-lääkelupakoulutusta on saatavilla hoivaan ja kotihoitoon, sekä varhaiskasvatukseen ja kouluun. Tutustu tästä linkistä koulutuksiimme.